Vitamini za kosu

Samo zdrava i negovana kosa, ima predispozicije da bude lepa kosa.
Na zdravlje kose, osim nege i uticaja iz spoljašnje sredine, pre svega i najviše utiče njen sastav, odnosno mera u kojoj je vaša kosa obezbeđena potrebnim vitaminima.

Od te mere, zavisi i njena otpornost i izdržljivost na spoljašnje uticaje, kao što su različite vremenske prilike recimo ali zavisi i vrsta potrebne spoljne nege.

Koji vitamini su potrebni kosi?

U prirodni sastav kose, ulaze i ubrajaju se vitamini koji se istovremeno ubrajaju i u prirodni sastav noktiju ili kože. U najvećoj meri, to su vitamini iz grupe A, iz grupe B, ali i vitamini iz grupa E i D.

Kako kosi obezbediti vitamine?

Postoje dva načina da se vašoj kosi obezbede potrebni vitamini. Prvi i ujedno najefikasniji način, jeste putem ishrane, a drugi način jeste putem spoljne nege i upotrebe vitaminskih krema i pakovanja za kosu.

Kada je reč o ishrani, treba u što većoj meri konzumirati uglavnom vrste voća i povrća koje sadrže pomenute vitamine. To su šargarepa, koja je prebogata vitaminima iz A grupe, zatim koštunićavo voće kao što su orasi ili bademi koji su bogati vitaminima B, E i D, mahunasto povrće, bogato vitaminom B, kukuruz i zelena salata bogata vitaminom E i slično.

Osim kroz konzumiranje svežih ili termički obrađenih namirnica koje su prirodno bogate vitaminima, izvor ovih vitamina može se obezbediti i kroz različite vitaminske dodatke ishrani, kroz koje je moguće pomenute vitamine pojedinačno ili kao ujedinjene unositi.

Vitamini za kosu2

Različiti preparati obogaćeni vitaminima, vitaminska pakovanja i kreme za kosu, takođe imaju veliku ulogu u snabdevanju kose vitaminima, jer dubinski prodiru u kosu i time dopunjuju i bogate njen sastav.

Kosa bogata vitaminima

Kosa bogata vitaminima, pre svega je otporna, čvrsta, elastična, sjajna i lepa. Takva kosa, otporna je na metode tretiranja kao što su češljanje, feniranje, peglanje ili izloženost uticaju farbe i hidrogena.

Podnosi bolje vremenske loše uslove, kao što su ekstremno niske ili visoke temperature ili padavine.

Kosa bez vitamina

Kosa bez vitamina je vidno oštećena, ispucala i slaba, gubi na volumenu i postaje proređena. Neotporna je na vremenske oscilacije i promene, kao i na metode tretiranja. Potrebno joj je mnogo više spoljašnje nege i održavanja. Kada je oblikovana, frizura na kosi bez vitamina ne traje dugo i nije maksimalno izražajna.

Kada su vitamini kosi najpotrebniji

Posebno u periodima kada su česti nepovoljni vremenski uslovi kao što su mraz i stalne padavine, kosi je najpotrebnija vitaminska podrška. U tim periodima, treba pojačati unos zdravih namirnica, ali istovremeno pojačati i upotrebu vitaminskih preparata.

Takođe, u tim periodima, kosu u što većoj meri treba i zaštiti od pomenutih uticaja, bilo upotrebom kišobrana ili kape i bez obzira na stepen njene snabdevenosti vitaminima, treba je pojačano negovati.

Posebno obratite pažnju ako kosa počne naglo da vam opada, jer tada možda ni vitamini neće pomoći već će vam možda biti neophodno presadjivanje kose i neki dobar hirurg.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljivih tekstova: