Zdravi zubi i prevencija bolova

Kada pomislite na zdrave zube, sigurno vam prva asocijacija bude lep i blistav osmeh, koji je bez zdravih zuba nemoguće imati.
Međutim, osim na lep i blistav osmeh, zdravi zubi direktno utiču i na svežinu vašeg daha, ali istovremeno imaju i uticaj na ukupno zdravlje čitavog organizma.

Zapanjujuća činjenica

Mnoge bolesti u organizmu, mogu nastati kao posledica lošeg zdravstvenog stanja zuba. Kada je reč o ozbiljnosti i intezitetu tih bolesti, one variraju od najbezazlenijih zdravstvenih problema kao što je glavobolja (pogledajte kako se leči glavobolja), do najozbiljnijih zdravstvenih problema kao što je srčana aritmija i poremećaj rada vitalnih organa.

Šta prvo ukazuje na poremećaj zdravlja zuba?

Prvi problemi sa zdravljem vaših zuba, ne moraju uvek biti manifestovani bolom, koji je inače čest pratilac bolesnih zuba. Ne moraju uvek podrazumevati ni vizuelno uočljive promene, u vidu karijesa ili drugih promena. Naprotiv, bol i vizuelno uočljive promene, mogu izostati sve do najrazvijenije faze bolesti zuba.

Ono što pre bola i vizuelno uočljivih promena na zubima može ukazivati da je njihov zdravstveni balans narušen, jeste neprijatan zadah, osetljivost zuba, kao i pojava krvi u ispljuvku dok perete zube.

Zdravi zubi4

Neprijatan zadah

Neprijatan zadah, nastaje najčešće kao posledica prisustva bakterija unutar usne šupljine. Ukoliko je neprijatan zadah čest i prisutan i neposredno nakon pranja zuba, znak je da u ustima postoji proces kvarenja zuba, čak i onda kada taj kvar nije vizuelno uočljiv. Zubi se mogu kvariti sa unutrašnje strane, ali i u korenom delu, što je gotovo nemoguće uočiti, sve dok se bolest zuba ne razvije.

Osetljivost zuba

Osetljivost zuba, može se javiti u vidu osetljivosti na temperaturne promene, bilo da je u pitanju osetljivost na hladne ili vrele napitke ili hladan i topao vazduh. Takođe, zubi mogu biti osetljivi i na određene namirnice i ukuse, kao što je najčešći slučaj kada su u pitanju slatke namirnice. Osetljivost može biti prisutna i u slučaju delovanja pritiska na obolelo područje zuba, što je slučaj prilikom žvakanja namirnica.

Pojava krvi u ispljuvku

Krv u ispljuvku, neposredno nakon pranja zuba, može ukazivati na osetljivost i oštećenost gingive, odnosno desni, usled koje može doći do poremećaja zdravlja korena zuba, pa čak i do ispadanja zuba, ukoliko se oštećenost gingive razvije do te mere da preraste u paradentozu.

Zdravi zubi2

Kako sačuvati zdravlje zuba?

Zdravlje zuba, moguće je sačuvati ukoliko uz redovnu i svakodnevnu higijenu zuba, takođe i redovno odlazite na kontrole i preglede kod svog stomatologa. Higijena, sama po sebi, nije dovoljna da se održi zdravstveni balans zuba, jer na pojavu bolesti zuba, mogu uticati i brojni drugi faktori, kao što su nedovoljan unos potrebnih minerala i vitamina putem ishrane, zatim genetska predispozicija i mnogi drugi faktori.

Kako vratiti zdravlje zuba?

Jedini mogući način da povratite zdravlje obolelih zuba, jeste da se prepustite rukama stomatologa i da mu pre nego što započne proces lečenja zuba, predočite i saopštite sve simptome koje osećate i imate. U zavisnosti od simptoma bolesti zuba, zavisi i način i proces njihovog lečenja.

Redovnim lečenjem zuba, sprečava se dalje oboljevanje zdravih zuba, jer se simptomi obolelog zuba, često prenose na okolne zube i na taj način se bolest širi.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljivih tekstova: