Značaj Le Korbizija za Novi Beograd

Jedna čuvena rečenica, poznatog arhitekte Le Korbizijea, dovodi u kontekst Beograd. Ovaj arhitekta rekao je da je Beograd najružniji grad na najlepšem mestu na svetu, čineći to tako da ne uvredi Beograđane.

No, da li je to zaista uradio, veliko je pitanje. Ono što je izvesno, jeste da je Le Korbizijeov uticaj u Beogradu, u pogledu arhitekture, bio i te kako veliki.

Ako i danas tražite nekretnine na Novom Beograd ili vam je potreban apartman na Novom Beogradu, moguće je da ćete se naći upravo u nekom od remek – dela socrealističke arhitekture, koji i danas izazivaju pažnju.

Upravo je Le Korzbizje učinio da se moderna pozicionira svuda po svetu, na gotovo istovetan način. Zato, ovaj tekst, posvećujemo njemu.

Ko je Le Korbizje?

Arhitekta rođen pod imenom Šarl Edvard Žanre Le Korbizje je franusko-švajcarski arhitekta koji je rođen na izmaku devetnaestog veka u mesto Šo de Fon. Ovaj arhitekta dizajnirao je brojne zgrade širom Evrope, ali se njegov rad nije sveo samo na „stari kontinent“ već je bio arhitekta i u Japanu, Indiji, Severnoj i Južnoj Americi.

Međunarodni kongres moderne arhitekture bio je jedan od njegovih projekata, kada je reč o osnivačkim funkcijama. O njegovoj veličini svedoči i to da je čak sedam zemalja upisno u u Uneskove lokacije Svetskog nasleđa. U tih sedam zemalja nalazi se čak 17 Le Korbizjeovih projekata.

Krasi franke

Ovaj umetnik poznat je i po tome što se našao na novčanici od 10 švajcarskih franaka. Novčanica je bila proizvedena 1996. godine, kada su franci bili veoma popularni u Srbiji zbog inflacije.

Naravno da to nije bio razlog njegovog postavljana na novčanicu, ali su među decom, ove pare bile izuzetno vredne kada ih donesu rođaci iz inostranstva.

Najpoznatija dela

Le Korbizije je ostavio veliki opus za svog života, a neke od njegovih zgrada sada su zaista prepoznatljive širom sveta. Ozarenigrad u Marselju jedno je od njegovih dela.

Urbanistički plan za Sent-Die i plan urbanizacije Bogote su, čini se, veoma bitna stavka u njegovoj biografiji, ali su tu još i Meandralni grad u Tokiju, Stambeni kompleks u Nant-Rezeu, Manastir u La Turetu, Brazilski paviljon univerzitetskog grada, Rošanska kapela, kao i plan zgrade OUN.

Umetnički rad

Le Korbizje je u umetnosti napravio nezaboravan trag, pa se ne mogu uzimati samo njegovi arhitektonski radovi. Više od 400 uljanih slika i murala, ostavio je ovaj švajcarski umetnik.

Čak 44 skulptura, ali 27 predloga za goblene, kao i crteži i litografije, čuvaju se kao podsetnik na velikog umetnika. Kritika je o njemu dala oprečne sudove.

Kritika

Zanimljivo je da verovatno ne postoji više osporavaniji i više hvaljen umetnik u istoriji, kao Le Korbizje.

„Le Korbizje je imao velike rivale, ali nijedan od njih nije imao isti značaj u revoluciji arhitekture, jer nijedan nije podnosio uvrede tako strpljivo i tako dugo“ govorio je francuski ministar kulture Andre Malro, na ceremoniji u dvorištu Luvra povodom memorijalne ceremonije.

Istina, iako je kritika bivala oprečna, mnogi su prosto obožavali koncepte ovog umetnika koji se trudio da čitavom svetu da neki novi, potpuno Orvelovski ugao. To ga je učinilo večnim.

Danas je nejgov uticaj nesumnjiv, a ako pogledamo čitav Novi Beograd, videćemo da je rađen upravo po idejama kakve je Le Korbizje nametao.

Savremeni svet teži nekoj vrsti uniformizacije, pa su stoga švajcarca kritikovali ponajviše oni koji su se protivili savremenoj civilizaciji i aršinima koji tu vladaju. S tim u vezi, njegov je modernizma bio predmet optužbi onih koji bi se vraćali korenima. Bilo u arhitekturi, bilo u slikarstvu ili drugim granama likovne umetnosti.

Osim toga, kako je imao raznovrsne političke stavove, bio je neuhvatljiv za kritiku jer ih je često menjao. Tako su ga u isto vreme i voleli i mrzeli i levi i desni.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljivih tekstova: