Znaci trudnoće

Mnoge žene kažu da je materinstvo najlepši osećaj koji jedna žena može razviti, i da zbog trenutka kad ugledate vašu bebu, vredi pretrpeti sve predporođajne i porođajne ,,muke’’.

Naravno da je način podnošenja trudnoće individualan, čak su zabeleženi i slučajevi da su kod nekih žena simptomi trudnoće izostali, pa par meseci nisu ni znale da su u drugom stanju.

Koji su najčešći znaci trudnoće?

Veliki broj žena se susreće sa mnogim nelagodnostima prilikom prvih meseci od začeća. Mučnina i povraćanje, naročito ujutru su simptom koji pre ili kasnije oseti svaka trudnica. One počinju u ranoj fazi trudnoće, već nakon nedelju dana.

Takođe, poznata je činjenica da žene u trudnoći zavole hranu koju pre nisu mogle pogledati, pa tako posežu za kiselim krastavcima, začinjenom hranom, slatkišima… to nije zabluda, već istina potkrepljena činjenicom da su hormoni uzrok promena u sistemu organa za varenje. Može vam se desiti i obrnuta situacija, da nešto u čemu ste uživali počne da vam smeta.

Najčešće su to kafa, alkohol, cigarete, jaka i teška hrana… ipak, nemojte sebi previše dozvoliti, ali se ni odricati, jer ipak, sad ,,jedete za dvoje”. Ukoliko preterate sa hranom, velika je mogućnost pojave zatvora, kasnije i hemoroida, jer hormoni utiču i na funkciju creva pa ishranu prilagodite svom stanju.

Znaci trudnoće2

Promene na grudima takođe mogu biti jedan od sigurnih znakova da ste u blagoslovenom stanju. osetljivost dojki, svrab ili napetost, najčešće se javljaju tri nedelje nakon začeća. Tad grudi mogu oticati, kao pred menstruaciju, ali će ona izostati naravno ukoliko ste trudni. Ove promene na grudima izaziva hormon progesteron, koji je krivac i za pojavu svraba na bradavicama.

Zbog povećane aktivnosti mlečnih žlezda, bradavice mogu promeniti boju, vene na grudima postati izraženije jr se vaše telo priprema za dojenje deteta. Nije retka ni pojava mlečnog iscetka iz bradavica tokom trudnoće.

Prilikom začeća, embrion se vezuje za matericu, pa se mogu dešavati i blaga krvarenja, pored izostanka menstruacije. To nije razlog za brigu jer u tom periodu materica zauzima najbolji položaj za razvoj ploda, pa ima pojačane aktivnosti, koje vam stvaraju taj iscedak, ali i grčeve u donjem delu stomaka. Kako se materica povećava, tako pritiska bešiku, pa je i učestalo mokrenje jedan od sigurnih znakova da ste trudni. Hormonalne promene izazivaju popuštanje mišića zida bešike, ali to je karakteristično samo za prva tri meseca od začeća.

Neke od čestih nuspojava trudnoće su i povećan umor, depresija, česte i nagle promene raspoloženja… Vrtoglavice, bol u glavi i nesvestice se uglavnom javljaju kod žena koje pre nisu rađale.Izostanak menstruacije više od 14 dana je gotovo siguran znak da ste u drugom stanju. ukoliko se pri tom javljaju i neki od ovih simptoma, obavezno se javite ginekologu koji će pratiti vašu trudnoću i informisati vas.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljivih tekstova: