Banana dijeta

Među brojnim vrstama dijeta, banana dijeta se izdvaja kao jedna od najmlađih, ali pritom i najbržih i najefikasnijih, pa samim tim u svetu trenutno i najzastupljenijih dijeta.

Kako gde i kada je nastala banana dijeta?

Prvi put, ova dijeta se pojavila i promovisana je u Japanu, pre oko dve godine, u trenutku kada je osmislio japanski bračni par Hitoši Vatanabe, čije je zanimanje istraživanje preventivne medicine i Sumiko Vatanabe, koja je farmaceut po zanimanju.

Šta podrazumeva banana dijeta i kako se sprovodi?

Banana dijeta, sama po sebi, nije nimalo komplikovana i teška da se sprovede. Zbog toga, veoma je popularna jer odgovara brojnoj populaciji, bez obzira na zauzetost tokom dana ili neke druge faktore koji mogu biti otežavajući u procesu sprovođenja dijete.

Ova dijeta, podrazumeva niz veoma jednostavnih pravila i obaveza u ishrani, koje počinju glavnom i prvom obavezom, a to je da ako sprovodite banana dijetu, prvi obrok, odnosno doručak, svakodnevno mora da vam bude banana i čaša vode koja je zagrejana na sobnoj temperaturi. U zavisnosti od potreba organizma za hranom, umesto jedne u početnom periodu dijete možete pojesti i dve banane, odnosno onoliko koliko vam je potrebno da steknete osećaj sitosti.

U okvire ostalih dnevnih obroka, odnosno ručka i večere, možete uvrstiti namirnice po izboru, ali je važno da obroci svaki dan budu pravilno raspoređeni i da vam večera ne bude kasnije od 20h, kao i da unos hrane tokom tih obroka takođe kontrolišete da se odvija samo do trenutka postizanja osećaja sitosti. Nikako se nemojte prejedati, pogotovo ne slatkišima i visokokaloričnim namirnicama. To bi moglo da neutrališe i umanji efekte dijete.

Banana dijeta

Kako banana dijeta funkcioniše?

Ova dijeta, funkcioniše tako što banane imaju izuzetno specifičan sastav koji podrazumeva prisustvo skroba, koji izaziva osećaj sitosti, ali ima nizak glikemički indeks i ubrzava metabolizam. Na taj način, vi trajnije i u velikoj meri gubite potrebu za unosom drugih namirnica, a namirnice koje pojedete tokom obroka, bivaju efikasnije sagorene i potrošene u organizmu zahvaljujući ubrzanosti metabolizma i ne ostavljaju kao posledicu masne naslage i suvišne kilograme.

Ko ne bi trebalo da primenjuje banana dijetu?

Jedino osobe koje boluju od hiperglikemije, trebalo bi ozbiljnije da izbegavaju primenu ove dijete, jer se u njihovom slučaju, visok nivo skroba u doručku može manifestovati zdravstvenim smetnjama.

Svi drugi, ovu dijetu mogu sprovoditi sasvim bezbedno i bez straha od mogućih kontraindikacija, ali to ne znači da celokupnu dijetu smeju i mogu zloupotrebljavati i zanemarivati osećaj za meru u unosu namirnica tokom obroka.

Osećaj sitosti mora da označava i podrazumeva momentalan prekid obroka!

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljivih tekstova: