Fondan za torte

Ima istine u tvrdnji da se prvo jede očima, pa tek onda ustima. Vizuelni doživljaj je glavni pokretač apetita, jer ako nam se nešto ne sviđa na oko, mozak će to povezati sa tim da jelo nije ukusno. Iako u većini slučajeva nije tako, svakako je lepše videti lepo dekorisano jelo, od random nabacanih namirnica.

Gotovo da ne postoji domaćica koja ne ume da napravi makar jednu tortu, jer gotovo svako slavlje zahteva prisustvo ove poslastice. Rođendani, slave, venčanja…su gotovo nezamisliva bez ove poslastice. Verovatno ste svi bili u situaciji da na nekom od navedenih dešavanja vidite lepo ukrašenu tortu u raznim bojama i oblicima, koje deluju gotovo nestvarno. Uz malo truda i kreativnosti, i kod kuće možete za svoje potrebe napraviti maštovite kreacije za svoje najmilije.

Osnovna smesa kojom se ukrašavanje radi se zove fondan. Najosnovnija smesa se može spremiti na sledeći način, a potrebni su vam:

• 50 gr. putera – nemojte kao zamenu koristiti margarin jer se puter ipak bolje muti
• 3 šoljice šećera u prahu, ukoliko se može nabaviti, možete koristiti i smeđi šećer koji je aromatičniji od običnog belog šećera i daće lepši ukus fondanu
• 3 kašike soka od limuna + 2 do 3 kašike vode, u zavisnosti od toga koliko želite da fondan bude elastičan.
• Možete dodati i prehrambenu boju u masu, kao i ekstrate raznog voća koji će poboljšati ukus fondana.

Fondan za torte2

Istopite puter na laganoj temperaturi. Kada postane skoro tečan, dodajte limunov sok i dve kašike vode. Budite oprezno i konstantno mešajte smesu, ne dozvoljavajući da provri. Kad masa postane kompaktna, dodajte polovinu pripremljenog šećera i sve to izmešajte drvenom kašikom. Nemojte koristiti metalni pribor, jer smesa može poprimiti ukus rđe u dodiru sa toplim metalom. Kad ste dobili finu i jednoličnu smesu, malo pojačajte temperaturu i pustite da provri, odnosno da baci prvi ključ, ne duže. Mešajte neprestano i nakon što provri, sklonite sa vatre i mešajte još minut. Kada ste smesu sklonili sa vatre, dodajte drugu polovinu šećera i nastavite da mešate dok se masa ne stegne toliko da počne da se odvaja od zidova šerpe.

Kad se sve odvoji od posude, smesu prebacite u drugu metalnu posudu i poklopite. Pustite da se ohladi, ali ne skroz potpuno, jer je onda nemoguće raditi sa njom. Dovoljno je da masa bude mlaka toliko da je možete bez problema mesiti rukama. I tada je smesa tvrda, ali se razmekša kad joj dodate kašiku vode i odmah počnete sa mešanjem. Masa će se lepiti za ruke, ali ništa strašno. Sto pospite sa malo šećera u prahu kako se masa ne bi lepila za podlogu, i fondan oblikujte po želji. Boje i ekstrate dodajete po potrebi u trenutku kada počnete da mesite masu. Kada krenete sa razvijanjem, radite to preko celofana. Razne oblike možete dobiti sečenjem mase, njenim oblikovanjem po želji ili korišćenjem kalupa.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljivih tekstova: