Japansko drvo novca (krasula) – sobno cveće kao lek

Ovaj članak ima za svrhu da ljudima pruži informacije o alternativnim metodama lečenja. Pre nego što se odlučite da neku od ovih metoda i primenite, obavezno se posavetujte sa lekarom.

Za krasulu se od davnina veruje da je pravi magnet za novac, zbog čega se u narodu ustalio naziv Japansko drvo novca. Međutim, malo ko zna da ova prelepa biljka ima i mnoga lekovita svojstva i da se u tradicionalnoj medicini od davnina koristi za spravljanje raznih prirodnih lekova.

Drvo novca

Biljka koja se lako neguje

Krasula važi za jednu od najmanje zahtevnih sobnih biljaka. Potrebno je umereno je zalivati i držati je na osunčanom, svetlom mestu. Razmnožavanje se obavlja na vrlo jednostavan način. Sa biljke se otkine jedan lepši list i ostavi da odstoji jedan do dva dana kako bi se malo prosušio.

Zatim se list sadi u zemlju u koju je pomešano malo peska. Najbolje vreme za razmnožavanje je proleće. Mesto za novozasađenu biljku treba da bude što svetlije, a zalivanje treba obavljati svakoga dana dok se zasađeni list ne ukoreni. Kada ojača, biljku i dalje držite izloženu sunčevoj svetlosti, ali drastično redukujte zalivanje, jer previše vlage može prouzrokovati truljenje korena. Krasulu treba zalivati onda kada na vrhu zemlje u saksiji počne da se hvata ispucala pokorica.

Krasula za prečišćavanje vazduha

Krasula je biljka koja uživa veliku popularnost kod nas. Ima je u mnogim domaćinstvima. Ali, iako smatramo da poznajemo sve činjenice o ovoj sobnoj biljci, ovde je retko ko upotrebljava u lekovite svrhe. Sa druge strane, u nekim zemljama njeno korišćenje u lekovite svrhe je tradicionalno. U Rusiji na primer, u mnogim domaćinstvima mogu se videti džinovski primerci krasule, visoki i po više od 2 metra, sa granom debljine ruke.

Prema mišljenju ruskih vrtlara, japansko drvo novca je jako efikasno u prečišćavanju vazduha. Krasula ispušta u vazduh negativne jone i na taj način inihibira patogene bakterije i viruse. Zbog toga u domaćinstvima u kojima se krasula gaji ljudi znatno ređe imaju probleme sa gripom i prehladom.

7 recepata za ruske narodne lekove od krasule

Sok za upalu grla – Sveži listovi Krasule, obzirom da imaju antiupalno dejstvo, efikasni su za ublažavanje tegoba usled upale grla ili angine. Uzme se jedna četvrtina lista krasule i dobro se sažvaće. Sok koji žvakanjem iscediom iz lista treba progutati, a čvrsti deo lista ispljuvati. Ovaj tretman ponavljati nekoliko puta u toku dana. Posle 4-5 dana osetiće se značajno poboljšanje, bol i crvenilo grla će gotovo potpuno nestati.

Protiv svraba kože – Svrab koji nastaje zbog ekcema ili nekog drugog kožnog oboljenja može se ublažiti uz pomoć obloga od listova krasule. Sa stabljike biljke iskidajte nekoliko starijih listova dobro ih isperite u hladnoj vodi i sameljite u blenderu. Uveče pred spavanje dobijenu kašu od lista krasule stavite na čistu gazu i umotajte gazu oko obolele kože. Oblog pomerite ujutru kada se probudite.

Protiv hepresa – Prelomite sveži list krasule i iz njega iscedite sok. Tim sokom premazujte nekoliko puta dnevno mesto zahvaćeno herpesom. U većini slučajeva, ovakva terpaija traje 4-5 dana, nakon čega će se herpes potpuno povući.

Lečenje posekotina i ogrebotina – Isecite list krasule na pola i iz njega iscedite sav sok. Tim sokom zatim premažite povređeno mesto. Tretman ponovite nekoliko puta dnevno. Rane od posekotina i ogrebotina koje se leče sokom od lista krasule zarastaju veoma brzo, znatno brže nego u slučaju primene većine hemijskih sredstava.

Protiv gastritisa – Za ublažavanje želudačnih tegoba izazvanih gastritisom, ujutru, pre doručka, dobro ižvaćite dva manja lista krasule dok ne puste sok. Nemojte da pijete vodu nakon žvakanja.

Čaj za bubrege – Jedna kašičica sitno seckanih listova biljke se prelije sa 2 dl hladne vode i kuva na laganoj vatri desetak minuta. Zatim se ostavlja da odstoji jedan sat, pa se procedi. Terapija čajem od krasule traje 15 dana, čaj se uzima na prazan stomak, pre jela, po jedna supena kašika tri puta dnevno. Ovaj čaj od listova krasule doprinosti ubrzanom oporavku bubrega koji su pod upalom. Pomaže kod tegoba izazvanih nefritisom (bakterijskom infekcijom bubrega  izazvanom stafilokokama i streptokokama), pijelonefritisom (infekcijom čiji je uzročnik ešerihija koli), kao i kod lakših infekcija urinarnog trakta.

Protiv upaljenih vena – Usled upale vena dolazi do pojave čvorića, koji mogu biti veoma opasni, naročito kada su u pitanju starije osobe, jer dolazi do njihovog pucanja i krvarenja. Usled toga može se javiti opasna infekcija. U ruskoj narodnoj medicini se ovaj problem rešava upravo uz pomoć svežih listova krasule, od kojih se pravi tinktura za lečenje varikoznog zapaljenja vena.

Recept za tinkturu: Hladnom vodom dobro operite sveže listove krasule (250 gr), pa ih sameljite, najbolje u mašini za meso. Stavite u odgovarajući sud i prelijte sa 2,5 dl votke. Dobijenu tinkturu odložite na tamno i hladno mesto. Posle 10 dana procedite i ostavite tinkturu u frižider. Uveče, pre odlaska u krevet, premazujte tinkturom obolele vene, 30 dana zaredom. Tretman ponovite 3 puta godišnje. Terapija jeste dugotrajna, ali i jako uspešna u otklanjanju venskih čvorića.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljivih tekstova: