Kako da kosa brže raste

Kosa je organ koji neprekidno raste i obnavlja se i to je prirodni proces koji se dešava kontinuirano. Genetika i hormoni su najzaslužniji z rast kose, ali i to zavisi od individue do individue.
Nekome kosa i nokti rastu brže, nekome sporije. Kozmetička industrija nudi brojne preparate koji obećavaju brži rast kose. Neki od njih su svakako delotvorni, ali zašto bacati pare, kad postoje i prirodni načini kojima će te potpomoći brži rast kose.

Kako da kosa brže raste?

• Šišajte se redovno. U zavisnosti od dužine i kvaliteta kose, šišajte se na svaka dva do tri meseca. Redovno uklanjajte procvetale krajeve koji sprečavaju rast kose. Oni su u stvari mrtvi delovi dlake u koji dolaze hranljive materije, ali se ne koriste pa tu propadaju. Uklanjajte ih redovno kako bi se živi deo dlake hranio i napredovao.

• Priuštite svojoj kosi tretman vrućim uljem. U parfimerijama možete naći pakovanja za kosu koja se zagrevaju i utrljavaju u teme. Iako ova pakovanja možete naći skoro svuda, tretmani iz kućne radinosti rade isto tako dobro. Možete koristiti ulje jojobe, kokosa, ili najobičnije maslinovo ulje. Samo ga zagrejtei temeljno primenite. Umasirajte ga u teme i sačekajte neko vreme, a zatim kosu operite. Vlasi će biti osetno mekše i elastičnije, a koren dlake snabdeven hranljivim sastojcima.

• Koristite domaće maske za kosu. Preporučuje se maska od domaćih jaja, jer belanca sadrže potrebne proteine koji hrane koren dlake, a na taj način vraćaju sjaj i mekoću dlaci. Izlupajte nekoliko jaja, odvojite belanca i umutite ih blago, skoro kao šlag. Nanesite na vlažnu kosu kao što nanosite penu za kosu. Držite pola sata na glavi, a zatim isperite mlakom vodom.

Kako da kosa brže raste2

• Koristite kvalitetne četke i redovno čeljajte kosu. Tako će te sprečiti njeno mršenje i oštećivanje. Stvarno nije potrebno proći četkom sto puta krz kosu kao što je neko nekad izjavio. Dovoljno je očešljati se ujutru i uveče pred spavanje.

• Pokušajte da se ne fenirate svaki dan, i koliko god vam vremenski uslovi dozvoljavaju, sušite kosu prirodno. Izbegavajte razne preparate za ispravljanje, kovrdžanje ili oporavak kose, jer vam čine samo ontrauslugu. Njihova prekomerna upotreba isušuje vlasi i dovodi do njihovog pucanja i propadanja.

• Povedite računa o ishrani i unosite dovoljno vode, jer je i kosi potrebna redovna hidratacija. U ishranu uvedite proteine koji poboljšavaju kvalitet vlasi, a smanjite unos industrijskih prerađevin koje vaš organizam snabdevaju toksinima, koji dospevaju do korena dlake i sprečavaju njegov rad.

Ukoliko problemi postanu ozbiljniji i počnete gubiti kosu, postoji tretman koji se naziva transplantacija kose i koji može obaviti dobar hirurg za vas.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljivih tekstova: