Kako masirati ledja

Vaša leđa su, priznaćete, regija tela koja često trpi opterećenje i izložena je osećaju bola i napetosti koje mogu nastati kao posledica izloženosti tom opterećenju ili kao posledica nepravilnog sedenja ili dugotrajnog stajanja.

Bol i napetost koji se jave u leđima, predstavljaju neprijatnost za čitav organizam i u zavisnosti od uzroka nastanka mogu biti kratkotrajnog ili dugotrajnog karaktera.

Kratkotrajni bol ili napetost u leđima, posledica su trenutnog umora ili opterećenja, dok dugotrajni bol i osećaj napetosti u leđima, mogu nastati i kao posledica ozbiljnijih zdravstvenih smetnji kao što su išijas, diskus-hernija i slično.

U zavisnosti od uzroka bola i napetosti u leđima, treba i upražnjavati i praktikovati masažu leđa.

Zašto je potrebno razlikovati uzroke bola i napetosti u leđima pre početka masaže?

Na prvom mestu, pre nego što se podvrgnete masaži leđa ili pre nego što vi nekome izmasirate leđa, potrebno je da ste upoznati sa uzrokom bola i napetosti u leđima, iz razloga što ukoliko je bol ili napetost uzrokovana ozbiljnijim zdravstvenim smetnjama, masaža mora biti isključivo profesionalna i ne sme je izvoditi nestručno lice. Nestručnim masiranjem leđa na kojima je prisutan zdravstveni problem, može doći do kontraindikacija nakon masaže, odnosno stepen bola i napetosti se može pojačati.

Kako masažom ukloniti napetost i trenutni bol u leđima?

Kada je u pitanju masaža zdravih leđa, na kojima je prisutan trenutni bol i osećaj napetosti, masažu treba izvoditi tako što ćete pažljivim pokretima, pokušati da pronađete tačke u kojima je došlo do spazma odnosno grčenja mišića. Te tačke, izazivaju bol i napetost i masažom ih je potrebno opustiti. Napete tačke, nalaze se uglavnom u leđnom ramenom delu leđa, na prelazu između lopatica i kičmenog dela i na delu leđa dužinom cele kičme.

Kako masirati ledja2

Te tačke, treba opustiti umereno jakim pritiskanjem pokretima palčeva.

Pokreti prilikom masiranja, ne smeju biti pregrubi i ne smeju pritiskati površinu kičmenih pršljenova.

Kako poboljšati efekat masaže?

Kako bi masaža leđa bila efikasnija i kako bi se lakše izvodila, poželjno je da kožu namažete uljem. Na taj način, pokreti ruku će vam biti znatno lakši i više glatki i efekat opuštanja leđa će biti pojačan.

Kako bi vaša leđa bila što češće relaksirana i opuštena, masažu praktikujte često i u dovoljnom trajanju.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljivih tekstova: