Kako pravilno masirati

Ukoliko se pravilno izvodi, masaža može biti pravo uživanje, a već su poznate njene mnogobrojne pogodnosti po zdravlje ljudi.

Mnogi uživaju u masaži na redovnoj osnovi, jer od naših pet čula, dodir je najsenzitivniji i možete ga iskoristiti za svaki deo tela. Neke delove tela možete i sami izmasirati, a za one teže dostupne možete pozvati nekoga u pomoć.

Ipak, prilikom lečenja nekih povreda, najbolje je potražiti pomoć profesionalnog masera.

Ukoliko želite da postepeno učite tehnike masaže i da se izveštite u tome, daćemo vam par saveta koje možete primenjivati na prijateljima, a mogu poslužiti i onima koji masažom žele da se bave profesionalno:

• Odredite jedan kutak ili posebnu sobu za masažu. Ako ste u mogućnosti, nabavite krevet za masažu sa posebnim otvorom za glavu, a ako ipak ne želite velika ulaganja, poslužiće vam i običan krevet. Bitno je da je površina koliko toliko ravna. Oko kreveta ostavite dovoljno mesta za kretanje, a na njega stavite jorgan ili deblju prostirku kako bi bilo udobnije. U krajnjem slučaju, možete rasprostreti i strunjaču na pod, pa preko nje staviti jorgan.

• Napravite specijalnu opuštajuću atmosferu, sa puno topline i pozitivne energije. Podesite temperaturu u sobi tako da možete ostati u majici kratkih rukava. Spremite paravan i bade mantile ili veliki peškir. Ako su vaši prijatelji stidljivi, neka ostanu u nekoj tanjoj majici. Ako nisu, neka se skinu iza paravana i ostanu u peškiru. Masaža je efikasnija ako se primenjuje na golo telo, a dozvoljava i upotrebu eteričnih ulja.

• Neka vam pri ruci uvek budu peškiri, eterična ulja, ubrusi i vlažne maramice. Odredite posebnu policu gde će vam stajati svi rekviziti i uvek biti na dohvat ruke, tako da ne morate prekidati masažu.

• Osoba koju masirte mora biti u položaju koji neće ometati pravilno disanje, a opet koji omogućava potpuno opuštanje mišića. Postoje mnoge tehnike masiranja, ukratko ćemo vam dati smernice za svaku od njih:

Kako pravilno masirati

• Za početak su najpogodniji lagani, povezani pokreti, kako bi se mišići opustili. Ovo je trenutak kada utrljavate ulja kako bi ruke lakše klizilo po koži. Nežno pritiskajte leđa i ramena dlanovima i ne odvajajući ruke od tela, pravite kružne pokrete.

• Jači kružni pokreti se primenjuju kada se mišići potpuno opuste. Za početak postavite ruke na lopatice i pravite lagane, ali čvrste pokrete suprotno od kazaljke na satu.

• ,,Štipanje’’ mišića – odnosno ovim pokretom blago gnječite mišiće u laganom ritmu i blagim intezitetom kako bi se razbili čvorići mlečne kiseline koji se gomilaju u napetim i preforsiranim mišićima. Ovaj pokret može izazvati blagi bol, tako da budite veoma pažljivi. Ovi pokreti se primenjuju prilikom masaže vretenastih mišića udova.

• Nakon masaže, poželjno je da se osoba ne podigne istog trenutka, već nakon par minuta koliko je potrebno da krv potpuno procirkuliše i aktivira opuštene mišiće.

Pravilna masaža može vas bar na kratko rešiti glavobolje ili ublažiti migrenu.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljivih tekstova: