Kako umutiti šlag

Dobro umućeni šlag, sam po sebi može da posluži kao odlična poslastica, a istovremeno, neizostavan je deo na svim tortama i brojnim kolačima ili vašim omiljenim poslasticama. Takođe, šlag možete da koristite kao savršen dodatak za svoju jutarnu ili popodnevnu kafu ili kao dodatak uz voćnu salatu.

Bilo uz šta od navedenih predloga da želite da upotrebite šlag, prvo i osnovno što je važno jeste da ga dobro umutite.

Kako dobro umutiti šlag?

Da bi ste dobro umutili šlag, potrebno je da ga mutite polako i tako da postepeno pojačavate brzinu miksera.
U protivnom, umesto efekta čvrstog i kvalitetno dobijenog šlaga, dobićete efekat isprskane i neuredne kuhinje, što vam zasigurno nije cilj.

Dakle, da bi ste umutili šlag, pripremite pre svega jednu dublju posudu u kojoj ćete mutiti šlag, pripremite mikser, malo vode i šlag u prahu.

Šlag u prahu, najpre otvorite i sipajte u posudu u kojoj želite da mutite šlag. U zavisnosti od količine odnosno mere praha, u posudu sipajte pola do jedne cele čaše hladne vode.

Zatim na najsporiju brzinu uključite mikser i počnite da mutite šlag. Kada masa koju mutite počne da biva kompaktna i da poprima formu šlaga a ne tečnosti i praha, pojačajte brzinu miksera.

Mutite šlag sve dok se masa u posudi ne poveća do maksimalne mere u skladu sa količinom praha i vode koje ste pomešali i koje mutite.
Dok mutite šlag, pokreti mikserom treba da su vam brzi i dinamični u kružnom pravcu uz ivice posude u kojoj mutite šlag.

Kako umutiti šlag2

Kada je šlag gotov?

Trenutak kada možete da prestanete sa mućenjem šlaga i da budete sigurni da je šlag dobro umućen je trenutak kada masa koju ste umutili izgleda gusto i čvrsto. Po pravilu, dobro i kvalitetno umućen šlag trebalo bi da se zadrži u posudi i da ne ispadne iz nje, čak i kada posudu u kojoj se nalazi na kratko okrenete naopako.

Dobro i kvalitetno umućen šlag, trebalo bi da ima sjajnu i gustu teksturu i nikako ne sme biti redak i slegnut u posudi u kojoj je umućen.

Kada šlag koji ste umutili dobije i poprimi odgovarajuć izgled, probajte ga, kako bi se i čulom ukusa uverili u njegov kvalitet, a potom ga i dodajte na tortu, na kolač, u kafu, ili u voćnu salatu uz koju želite da ga konzumirate.

Kako čuvati šlag?

Ukoliko šlag koji ste umutili u potpunosti ne upotrebite odmah, odnosno ukoliko celu masu ne nanesete na tortu ili je upotrebite na neki drugi način, posudu u kojoj se šlag nalazi, obavezno hermetički zatvorite i odložite u frižider. Svrha hermetičkog zatvaranja posude u kojoj je šlag, je to da šlag ne poprimi aromu drugih namirnica koje se nalaze u frižideru, a svrha čuvanja šlaga u frižideru je to da šlag ne izgubi teksturu i čvrstinu, što se može dogoditi ukoliko ga čuvate u toploj prostoriji.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljivih tekstova: