Med i cimet

Lekovita svojstva meda poznata su od davnina, a cimet je nekad bio vredniji od zlata. Danas, ova dva sastojka pomešana čine pravi eliksir zdravlja. Iako svaki posebno ima sopstvena lekovita svojstva, u kombinaciji, koja ima više varijanti, su pun pogodak.

Zašto je dobar med?

Med je prirodan zaslađivač. Možete ga koristiti i za zasladjivanje čajeva. Najbolje je koristiti domaći med, a ne onaj iz supermarketa. Ali, čak i takav, pošto je veoma bogat prirodnim šećerima, ne treba preterivati u konzumaciji. Sadrži između 70 i 80 procenata šećera, fruktoze i glukoze, dok ostatak čine uglavnom vodu i određeni vitamini. Iako je med jedina hrana na svetu koja se nikad ne može ukvariti, ne bi ga trebalo kuvati ili podgrejavati. Najbolje je uzimati ga svako jutro na prazan stomak, po jednu supenu kašiku. U kombinaciji sa cimetom, može se konzumirati i više puta dnevno, jer gorčina cimeta neutrališe slatkoću meda. Upravo zato što neutrališe slatkoću, cimet je odličan za snižavanje nivoa šećera u krvi i lošeg holesterola.

Ovde ćemo vam spomenuti par recepata za određena oboljenja, mada je primena ove ukusne kombinacija mnogo šira:

1. Za snižavanje holesterola – napravite ukusan napitak od dve kašičice meda i tri kašičice cimeta i to pomešajte sa pola litre vode. Po dve supene kašike uzimati nakon svakog obroka i za sedam dana će nivo holesterola da se snizi za 10 do 25 procenata. Niži holesterol znači i manuu mogućnost srčanog i moždanog udara. Možete napraviti čak i jako zdrav i ukusan namaz, koji je posebno dobar za srčane bolesnike, a koji možete mazati na tost hleb, ili time filovati palačinke. Redovna upotreba ove kombinacije ublažava gubitak daha i jača otkucaje srca.

Med i cimet2

2. Protiv bubuljica i akni – već je poznato da med ima čudotvorna dejstva po našu kožu. Uz dodatak cimeta, postaje odličan piling koji koži vraća sjaj i elastičnost. Od tri kašičice meda i jedne kašičice cimeta napravite gustu pastu koju nanosite direktno na bubuljice. Najbolje je to učiniti pre spavanja, prespavati sa tom maskom i ujutru je isprati toplom vodom. Ako ovo budete radili svakodnevno u roku od dve nedelje, bubuljice ćete očistiti i iščistiti pore, što će sprečiti nastanak novih akni.

3. Za sprečavanje nastanka artritisa – Pacijenti koji boluju od artritisa bi trebalo da makar dva puta uzimaju ovaj napitak – šolju tople vode pomešati sa dve kašike meda, po jednom kašičicom cimeta i đumbira. Ukoliko se konzumira redovno, ovaj eliksir može izlečiti čak i hronični artritis. Izvršena su mnoga istraživanja koja su dokazala delotvornost ovog napitka, a koja su pokazala da već nakon mesec dana redovne upotrebe, simptomi artritisa i bolovi su drastično smanjeni.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljivih tekstova: