Minival

Prva asocijacija na minival su osamdesete i period kada su ,,nabudžene’’ frizure bile deo svakodnevnice. Prenaglašena kosa je nešto što se polakovraća u modu, doduše ne u istom volumenu kao nekad, ali je činjenica da se minival vraća na velika vrata.

Nekad su aktuelne bile sitnije lokne u afro stilu, a danas je to neki ležerniji stil koji ne koristi previše hemikalija. Minival se dnas uglavnom radi voćnim kiselinama, sa unapređenim formulama bez štetnog dejstva po vlasi. Ranije su bile korištene sitne papilotne i jaka hemijska sredstva, a sigurno vam je pri pomenu minivala, na pameti i ogromna hauba kod frizera i starije gospođe koje nestrpljivo čekaju ispod nje.

Priprema za minival

Svakako da ni minival nije najzdraviji način tretiranja kose, ali je opet manje štetan od korišćenja pegle ili figara za uvijanje kose. Ova tehnika je danas toliko napredovala, da se koriste različite veličine viklera u zavisnosti od toga koliko želite da vam uvojci budu definisani. U zavisnosti od toga, bira se i kiselina kojom će se raditi. Ako imate prirodno ravnu i tešku kosu, potrebne su jače kiseline kako bi se sprečilo prevremeno ispravljanje.

Trajnost minivala

Od kvaliteta vaše kose, njene fleksibilnosti i izdržljivosti, zavisiće trajanje minivala. Kako bi sprečili prerano rasturanje frizure, pridržavate se osnovnih pravila održavanja kose kao što su korišćenje difuzera, kvalitetnih regeneratora ili pakovanja za kosu… obavezno koristite penu ili gel za učvršćivanje kose, a u nedostatku prethodna dva, možete se poslužiti i pivom, koje osim što učvršćuje kosu, ujedno je i hrani jer u sebi sadrži vitamin B i proteine koji hrane kožu glave i vraća sjaj kosi. Nakon stavljanja minivala, nemojte prati kosu makar 48 sati da bi se kiseline u potpunosti neutralizovale i počele da deluju.

Minival2

Stavljanje minivala

Postoji mogućnost stavljanja trajnog minivala, ali to zahteva upotrebu invazivnijih hemikalija, a uz to i nega tretirane kose je veoma zahtevna. Trajni minival se može uraditi tako da deluje prirodno, kao talasi ili malo krupnije lokne. Dovoljno je samo da operete kosu na standardan način, i imate gotovu frizuru za tili čas.

Prednost trajne ondulaciji tj. minivala je ta što ravnoj i teškoj kosi daje željeni volumen. Ako se pravilno uradi, minival vam može stajati i nekoliko meseci, bez gubljenja na volumenu ili definisanosti kovrdža. Nije potrebno dodatno uvijanje, ali je potrebno dodatno hidriranje vlasi, kako kosa ne bi izgubila svoju elastičnost. Generalno, sitniji minival će trajati duže nego talasi i krupnije lokne.

Nakon par meseci, ukoliko se odlučite da ponovite postupak stavljanja minivala ako vam se kosa potpuno ispravila, napomenite vašem frizeru da ste već radili ‘’trajnu’’ jer je velika verovatnoća da onda neće morati da se stavlja velika količina hemikalija pošto je deo još uvek u vašim vlasima.

Nije preporučljivo stavljati bilo kakav minival na farbanu kosu. Razlog je jednostavan – farbana kosa je već hemijski tretirana, korišćenje kiselina prilikom minivala može samo dodatno oštetiti vlasi.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljivih tekstova: