Prvi odlazak ginekologu

Iako je 21.vek već uveliko počeo, zapanjujuća je činjenica da se u današnje vreme veliki broj mladih devojaka libi posete ginekologu. Iako je odluka o prvom odlasku kod ginekologa je privatna stvar, preporuka je mladim devojkama da se ipak posavetuju sa majkom ili starijom sestrom, ali i lekarom opšte prakse.

Preventivna poseta ginekologu bar jednom godišnje predstavlja jedan od načina brige za sopstveno zdravlje, pogotovo ako je osoba seksualno aktivna jer redovne kontrole pomažu da se očuva reproduktivno zdravlje.

Kada se preporučuje prvi odlazak ginekologu?

Prvi odlazak ginekologu se preporučuje sa navršenih 18 godina, ukoliko devojka ima redovne cikluse, radi informisanja i razrešenja eventualnih nedoumica. Međutim, ukoliko do 16-e godine nije počeo menstrualni ciklus, poseta ginekologu se preporučuje upravo tad. Ukoliko su menstruacije bolne, i u međumenstrualnom periodu se javljaju bolni grčevi u donjem delu stomaka, takođe je potrebna hitna poseta ginekologu. Naravno, ukoliko je osoba seksualno aktivna, nezavisno od godina starosti, obavezna je poseta ginekologu.

Prvi odlazak ginekologu2

Takođe, nikad ne uzimajte kontraceptivna sredstva na sopstvenu ruku, već se obavezno posavetujte sa stručnim lekarom.

Prvi pregled devojkama nije nimalo prijatan, delimično zbog stida i preplašenosti. Potrebno je znati da pregled nije ni bolan i da se sastoji iz pregleda spoljnih genitalija i vaginalnog pregleda.Pregled ne sme da bude u periodu kada je pacijentkinaj u ciklusu, jer to nije najpovoljniji period da se obavi vaginalni pregled.

Takođe, preporučljivo je pre pregleda izbegavanje seksualnih odnosa 24 sata. Nije potrebno nikakvo posebno održavanje higijene, normalno tuširanje i korišćenje blagog sapuna.

Potrebno je obući udobnu odeću koja se brzo i lako može svući i obući. Ukoliko se javi osećaj nervoze ili straha, povedite nekoga kao podršku, mamu ili drugaricu.Ginekolog prvo od pacijentkinje uzima lične podatke, kao i razlog dolaska.

Nakon toga se najčešće postavljaju pitanja o porodičnoj medicinskoj istoriji, kao i o menstrualnom ciklusu, ukoliko ne postooji konkretan razlog dolaska na pregled. Ginekologu su ove informacije veoma bitne da bi pravilno procenio zdravstveno stanje pacijentkinje pre samog pregleda.

Redovni ginekološki pregledi su veoma važni jer se tako na vreme mogu primetiti i najmanje promene koje ukazuju na bolest reproduktivnog sistema, a samim tim se mogu brzo i uspešno lečiti. Ne ustručavajte se pitati ginekologa sve što vas zanima, jer možda će to vama zvučati smešno, ali njemu je to svakodnevnica i obaveza da vas uputi u vaš reproduktivni ciklus.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljivih tekstova: