Regulacija hormona ishranom

Estrogen i progesteron su ženski polni hormoni koji se luče u jajnicima i odgovorni su za ženske polne karakteristike.

Ipak, prvenstvena svrha ovih hormona je polna funkcija, koja služi za reprodukciju.

Nivo ovih hormona varira u različitim etapama života, a sa starenjem se njihova proizvodnja smanjuje.

Do poremećaja njihovog nivoa može doći iz nekoliko razloga, kao što su trudnoća, PMS, mnoge bolesti i slično tako da je potrebno nadomestiti ih na drugi način, prvenstveno ishranom.

U navedenim situacijama, potrebno je povećati unos namirnica koje sadrže fitoestrogene. To su biljni hormoni koji u sebi sadrže prirodne estrogen i progesteron, odnosno ženske hormone. Neke od preporučenih namirnica su:

• Lan – Seme ili ulje lanenog semena, pored fitoestrogena sadrži i antioksidanse koji utiču na smanjenje rizika od nastanka karcinoma dojke i grlića materice. Laneno seme u kombinaciji sa jogurtom, mlekom ili kao dodatak jelu znatno ublažava simptome menopauze, kao što su bolovi u stomaku, glavobolje ili nadutost.

• Soja i proizvodi od soje – ove namirnice sadrže vrstu fitoestrogena pod nazivom izoflavoni, koji su se pokazali veoma korisnim kod žena u menopauzi, prilikom smanjenja tegoba izazvanih valunzima (naletima toplote), glavoboljom i stresom.

• Lisnato povrće – Kupus, brokoli i karfiol su bogati izvori fitoestrogena i dijetalnih vlakana. Zahvaljujući tome, pomažu prevenciji srčanih oboljenja.

Regulacija hormona ishranom2

• Koštunjavo voće i semenke – sadrže masne kiseline koje su bitne za regulaciju hormona, li i proteine i ugljene hidrate koji omogućavaju uravnoteženu ishranu. U orasima, bademima i leblebijama se nalaze potrebne omega & kiseline, dok za optimalan unos omega 3 masnih kiselina bi trebalo da grickate semenke bundeve i suncokreta. Ove kiseline sprečavaju telo da apsorbuje štetne oblike estrogena.

Pravilan i dovoljan unos vode pomaže regulaciji hormonskog statusa. Voda obezbeđuje apsorpciju i eliminiše višak hormona. Ali, sa ovakvom ishranom treba biti oprezan, pogotovo ako se ujedno konzumiraju namirnice bogate fitoestrogenima i neki dijetetski suplementi. Tada može doći do povećane koncentracije izoflavona koja kod nekih žena može biti potencijalno kancerogena. Zato je najbolje posavetovati se sa lekarom oko ovog načina ishrane.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljivih tekstova: