Šta jesti posle treninga

Opšte je poznata stvar da redovni i naporni treninzi zahtevaju odgovarajuću ishranu kako bi se postigli što bolji rezultati. Kod mršavljenja, potpuno je pogrešno trenirate i gladujete, jer je vašem telu potrebno da nakon vežbanja nadoknadi utrošenu energiju. Zato je jako bitno koje namirnice unosite i pre i posle treninga.

Šta jesti posle treninga?

Već je poznato da pre treninga treba uzimati brze izvore energije koji se baziraju na ugljenim hidratima. U zavisnosti od toga šta ste jeli pre treninga, zavisiće i vaš obrok nakon treninga. Ako je obrok neposredno pre treninga bio lagan i neopterećujuć za stomak, i nakon treninga osećate glad, nemojte preterivati. Obrok treba da bude najkasnije sat vremena nakon treninga i treba da sadrži hranljive materije koje će pomoći brzoj regeneraciji mišića.

Nakon treninga, glikogenske zalihe su na minimumu, pa ih je potrebno dopuniti kako mišići ne bi počeli sami sebe da ,,jedu’’, odnosno da troše zalihe energije iz belančevina. Dakle, potrebno je nadoknaditi ugljene hidrate i šećere, koji su brzi izvor energije. Preporučuje se voće poput banana, ananasa ili grožđa, integralne žitarice i hleb, skrobasto povrće poput pasulja, sočiva.

Osim ugljenih hidrata, bitno je uneti i proteine koji su glavni gradivni element mišićne mase. Iako najviše proteina ima u crvenom mesu, njegova upotreba neposredno posle treninga nije preporučljiva. Odlučite se za neko posnije meso, tipa piletina, ćuretina, ili čak riba. Odlični izvori proteina su i jaja, pogotovo belance, mladi sirevi, jogurt, orašasti plodovi i suvo voće, koje je idealna grickalica nakon treninga zbog obilja prirodnih šećera koje sadrži. Možete praviti i domaće šejkove od jogurta voća po izboru.

posle treninga2

Način pripreme hrane je takođe veoma bitan. Svakako da nećete pržiti u litri ulja namirnice, ali ne izbegavajte masnoću potpuno. Koristite maslinovo ulje za salate, eventualno prženje nekog povrća, ali najbolji način pripreme kada trenirate je grilovanje ili pečenje u rerni. Takođe, veoma je bitno da ne izbacujete hleb u potpunosti iz ishrane, ali ukoliko je mogguće da ga sami pripremate od raznih vrsta brašna, sa dodatkom semenki.

Ne zaboravite na tečnosti, jer ste veliki deo izgubili preko znoja. Kako bi sprečili stanje dehidriranosti, popijte 2 čaše vode odmah nakon treninga, iako možda niste žedni. Kada osetite žeđ, to je većć znak da telo nije dovoljno hidrirano. Osim vode, preporučuju se i sveže ceđen sokovi od voća.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljivih tekstova: