Uređenje baste po Feng šui principima

U gradskim uslovima imati dvorište i baštu poseban je blagoslov.

Druženje sa prijateljima i odmor u večernjim časovima ispred kuće želja je mnogih koji bi usred gradske vreve i gužve malo da pobegnu u prirodu.

A kako ste uredili svoje dvorište?

Znate li koja su osnovna pravala za uređenje bašte i dvorišta po Feng šuiu?

E pa krenimo redom.

Feng šui bašte nisu ni nalik onima na Zapadu, jer su na Zapadu bašte uređene tako da je sve pod konac napravljeno i tačno se zna gde će biti cvetne leje, a gde staze. Princip jinga i janga ni pri uređenju baste se ne izostavlja, jer treba kombinovati tamne i svetle delove prostora, krivudave linije i skulpture pored tekuće vode ili pored bazena.

Krivudave staze i putevi po Feng suiu su neizostavne, a drveće i cveće koje je posađeno trebalo bi da bude kopija prirodnog prostranstva. U svoje dvorište možete dodati baštenski nameštaj, stolice i sto, a na sto možete da dodate silikonske mušeme koje će se odlično uklopiti u eksterijer.

Krivudave staze za bolji protok energije

Od kuće do ulaznih vrata uglavnom su pravolinijske staze, što Fengšui ne zagovara. Ako želite malo da promenite izgled i putanju staze, onda bi trebalo da dodate veće saksije sa cvećem i da ih postavite uz stazu. Nemojte postavljati saksije jednu nasuprot druge da biste dobili potpuno drugačiji vizuelni efekat.

Ako budete izabrali različito cveće onda ćete stvoriti lelzjavu stazu, pa makar to bilo vizuelno. Nije važno da li je staza mala ili veća, ovaj trik pomoći će da dobijete krivudave linije. Najpoznatiji primer krivudave staze svakako je Kineski zid.

U uglove bašte ili dvorište slobodno stavite velike saksije sa cvećem u kojem će biti visoko ukrasno bilje i tako ćete prostor omekašati, a ujedno ćete napraviti blagi krug. Ukoliko se pored dvorišta nalazi visoki zid, onda posadite prvo najviše drveće, pa onda stepenasto i na kraju najniže biljke. Prema Feng šuiu drveće treba da bude proporcionalno u odnosu na prostor, a ne preporučuje se menjanje oblika drveća.

Koje drveće i biljke birati za svoje dvorište?

Kada se dvorište ili bašta uređuju po Feng šui principima, trebalo bi da se sadi zimzeleno drveće, jer ono simbolizuje dugovečnost. Takođe, treba birati biljke i drveće koje je karakteristično za područje.

Međutim, preporuka je po Feng šuiu da svako dvorište ima makar jednu vrstu biljke kao što je bor, bambus ili breskva. Bambus je tokom cele godine zelen i zbog toga uspeva u svim krajevima sveta, a simbolizuje dugovečnost. Prilagodljiv je i veoma izdržljiv, tako da se uklapa u svaki enterijer.

Breskva simbolizuje proleće i brak, a prema verovanjima ako samo dodate u domu sliku breskve možete stvoriti mogućnost za sklapanje braka. Breskva je odlična i za kožu i za ten, pa je preporuka jesti ih često.

Bor je simbol opstanka u teškim uslovima, a uz to označava i snagu i dugovečnost.

Zašto treba posaditi drveće?

Ako se odlučite za sadnju drveća, lepo bi bilo da ga onda namenite budućim generacijama i redovno ga održavate.

Kako veliku baštu ukrasiti?

Ako imate veliku baštu, biće posla, ali korak po korak. Uz ogradu do ulice možete posaditi vrbu, jer njene grane će vas zaštiti od buke, smoga, ali i pogleda znatiželjnih prolaznika.

Po Feng šuiu možete birati različite vrste cveća, ali savetuje se da izaberete najpre hrizanteme, magnolije, božur ili lotos. Statue i simboličke pregrade doprineće stvaranju brže energije u bašti i dvorištu, pa ih slobodno dodajte u svoje eksterijer. Ako vam nedostaje prostor oko okućnice, dodajte visoko drvo ili visoko osvetljenje, a uvek možete dodati i baštenski nameštaj ili kućicu za ptice.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljivih tekstova: