Višak kože nakon značajnog gubitka telesne težine

Napokon ste se rešili viška kilograma. Vaga je konačno pokazala dugo željeni broj, ali ono što vidite u ogledalu ipak nije ono što ste očekivali. Viškovi kože vise sa svih strana, a vaš izgled je daleko od estetski prihvatljivog.

Ovi viškovi kože najčešće ostaju u području trbuha i predelu nadlaktica, donjeg dela leđa, bedara, odnosno onih delova tela na kojima se masne naslage najlakše talože.

Intenzivne dijete i trudnoća

Viškovi kože nastaju kao posledica naglog gubitka kilograma posle intenzivnih dijeta ili kod žena nakon trudnoće. Koža u ovim slučajevima nema vremena da se prilagodi novom obliku tela, i zbog toga ostaje da visi.

U slučaju sporog i zdravog gubitka kilograma, kod kojih telo sedmično gubi od 500 do 800 grama, ne ostaju nikakvi vidljivi znakovi mršavljenja.

Višak kože je znak da odnos mišićne mase i masnog tkiva u telu nije dobar. To znači da ste mršavljenjem izgubili samo mišićnu masu, a da je masno tkivo i dalje tu.

Ovakve efekte ćete postići podvrgavanjem niskokalorijskim dijetama koje tope samo mišićnu masu, a za sobom ostavljaju veću štetu nego korist. Kada je trudnoća u pitanju, pored viška kože koji nakon nje ostaje, često se javljaju i problemi sa pucanjem kože i pojavom strija.

Godine, genetika i elastičnost kože

Na to koliko će se vaša koža nakon gubitka kilograma prilagoditi novonastaloj situaciji uticaće vaše godine, genetika i generalno stanje u kom se koža nalazi.

Osobe starije od 35 godina će mnogo teže nakon gubitka kilograma povratiti svoj stari izgled od nekoga ko ima 18 godina. To, naravno, ne mora da bude pravilo, ali je činjenica da se sa godinama i elastičnost kože smanjuje, pa samim tim i njena fleksibilnost. Kod starijih osoba višak kože može biti i posledica hormonsko-metaboličkih procesa i delovanja gravitacije, kojima koža više jednostavno ne može da prkosi.

Neki od nas za zdravu i elastičnu kožu mogu zahvaliti roditeljima ili baki i dedi, a neki, nažalost, mogu biti manje srećne ruke kada je genetsko nasleđe u pitanju.

Da li će se vaša koža nakon gubitka kilograma vratiti u stare okvire dosta zavisi i od toga koliko dugo je telo imalo preveliku telesnu težinu, pa će se tako pre oporaviti koža trudnice, koja je dodatne kilograme imala samo 7 meseci, od kože osobe sa permanentnim viškom kilograma. Koža konstantno gojazne osobe je jednostavno navikla na taj oblik u kome se nalazi, pa će joj gubitak kilograma i novi oblik predstavljati mnogo veći problem.

A kada vežbanje ne pomaže…

Nakon gubitka kilograma se najbolje baciti na neku vrstu fizičke aktivnosti. Vežbanjem ćete popraviti tonus mišića, poboljšati izgled i elastičnost kože, a preventivno ćete raditi i na tome da se višak kilograma više ne vrati. Ako pritom pijete i dosta vode, koju naša koža obožava, prirodnim putem ćete svoje telo dovesti u stanje pre nagomilavanja suvišnih kilograma.

Međutim, u slučajevima kada se radi o gubitku velikog broja kilograma, ili u slučaju kada vežbanje ne pomaže, estetska hirurgija je jedini način za rešavanje vaših problema.

Abdomenoplastika i brahioplastika

Zatezanje stomaka ili abdomenoplastika i zatezanje nadlaktica ili brahioplastika su dva najtraženija zahvata u našoj klinici, za koje se pacijenti opredeljuju nakon dugotrajne i uporne borbe sa viškom kože.

Za zatezanje stomaka se odlučuju najčešće žene koje su imale više porođaja, dok se za zatezanje nadlaktica opredeljuju žene u poznijim godinama koje vežbanjem ne mogu da reše ovaj estetski problem.

I u jednom i u drugom slučaju višak kože se odstranjuje, a efekti su vidljivi odmah nakon uklanjanja viseće i opuštene kože. Nekada je paralelno sa abdomenoplastikom i brahioplastikom moguće, a i poželjno, uraditi i liposukciju, što će dovesti do postizanja najboljih rezultata.

I na kraju – zdrava ishrana i vežbanje

Na kraju se uvek vraćamo na isto: zdrave životne navike su ključ lepote. Ako mislite da su estetske intervencije trajno rešenje, varate se.

Nakon intervencija se sami morate starati o svom novom izgledu. Kao i uvek, ključ su zdrava ishrana i redovna fizička aktivnost. Ovi zahtevi iziskuju rad i disciplinu, ali se višestruko isplate!

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljivih tekstova: