Žitarice u ishrani

Žitarice su najjeftiniji izvor energije, jer su bogate su ugljenim hidratima, belančevinama, mineralima i vitaminima. Ujedno su i jedan od temelja zdrave i uravnotežene ishrane, jer pomažu da smanjimo se unos kalorija, zasićenih masnih kiselina i lošeg holesterola, a istovremeno povećamo unos vlaknastih strukutura.

One su odlična hrana za ljude koji treniraju jer im obezbeđuju dovoljnu količinu kompleksnih ugljenih hidrata koji u metabolizmu služe kao izvor energije.

Najbolje žitarice

Postoje mnoge vrste žitarica koje koristimo u prehrani, ali su najbolje one koje konzumiramo u celom zrnu, neprerađene. Integralne žitarice su nerafinisane žitarice kojima se mekinje i klice ne uklonjaju mlevenjem, i zato su odličan izvor vlakana i drugih važnih hranljivih sastojaka, kao što su selen , kalijum i magnezijum.

Rafinisane žitarice

Rafinisane žitarice su one kojima su zrna obrađena, gde su uklonjene klice i mekinje i ona imaju finiju teksturu i dužii njihov vek trajanja. Ipak, taj proces prerade nije uvek preporučljiv jer uklanja mnoge hranljive materije iz zrna, uključujući i vlakana. Rafinisane žitarice se nalaze u belom brašnu, belom hlebu, testeninama i pecivima, takođe beli pirinač…

Žitarice u ishrani2

Obogaćene žitarice

Postoje još i obogaćene žitarice. To znači da se neke od hranljive materije izgubljene tokom procesa obrade dodaju ponovo u obrađene žitarice. Neki obogaćene žitarice su žitarice koje su izgubile B vitamin, ali su im dodata ekstra vlakna. Mnogim obogaćenim žitaricama su dodati folna kiselina i gvožđe. Ove žitarice se najčešće mogu naći u musliju ili energetskim pločicama.

Proizvodi od celog zrna žitarica

Proizvodi od celog zrna žitarica imaju blagotvoran uticaj na nivo šećera u krvi, za razliku od rafiniranih žitarica. Trebalo bi da izbegavate hranu koja izaziva nagli rast i pad nivoa šećera u krvi. To je jedan veliki razlog zašto da ograničite unos namirnica koje sadrže dosta šećera i skroba, koji je glavna komponenta obrađenih žitarica. Takođe, cela zrna žitarica sadrže manje kalorija nego rafinisane, a znatno veću količinu vlakana, minerala i vitamina.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljivih tekstova:

Leave a Reply